ЦВЕТЯТА СА ВИНАГИ НА МОДА

ЦВЕТЯТА СА ВИНАГИ НА МОДА

*Флорална естетика от специалистите на „Жарден Флорист”


Всички празници и церемонии неизменно са съпътствани от благоуханието и красотата на цветята. Да подарите цвете е въпрос на стил. Всеки избор на цвете или букет е много индивидуален и много по-лесeн, ако познаваме човека, на когото ще го подарим. Не са малко и поводите, при които ни се налага да поднасяме цветя на непознати хора. В такива случаи е важно да се доверим на професионален флорист-дизайнер.

А дали има мода при цветята и кой определя тенденциите във флоралното изкуство? По този въпрос се обърнахме към специалистите от „Жарден Флорист”. Те ни дадоха ценни съвети и по въпроси, които често предизвикват колебания, като например – удачно ли е да се подаряват цветя на мъж и какви?
Универсалното цвете, което се подарява и на двата пола, е розата – царицата на цветята. Въпреки че няма мъжки и женски цветя, все пак можем да кажем, че стандартните кръгли букети се възприемат повече като дамски, докато мъжките са по-удължени и често за тях се използват цветя с екзотични имена като хеликония и стрелиция. Много мъже обичат да отглеждат растения – за тях са подходящи саксийните цветя като кактусите, които не изискват много грижи и поемат радиацията от компютъра.

 

Изборът на цветя зависи в голяма степен от сезона, а също и от съответните празници. Символиката при цветята е различна, нееднозначна и не бива да робуваме на стереотипите, които най-често са свързани с определено място и култура. По света цветята се подаряват и на дузини, но в България избягваме да поднасяме четен брой цветя на хубав празник от суеверие. В Япония хризантемата е национолно цвете, докато у нас белите и жълти карамфили и хризантеми се свързват с тъжните траурни поводи. И все пак, дълбокият смисъл на цветята е в това да бъдат мимолетни, да умират и чрез тях, човек да улавя красотата на мига.

 


Всеки флорист в някаква степен е психолог и, когато създава даден букет се ръководи от емоцията и настроението на този, който го поръчва. Модата също се ражда в ръцете на конкретния специалист. При цветята тенденции има в стила на букетите, в материалите и в самите видове цветя, които се използват. Цветовете в модата при дрехите оказват влияние върху цветовите комбинации и във флоралното изкуство.

Флористиката се развива много бързо и като цяло модата при нея се диктува от Холандия, Лондон, Ню Йорк и Париж, както и от “Световната асоциация на флористите”. Едно по-генерално разграничаване може да се направи между американския стил, при който се използват много изкуствени цветя и букетите често имат натруфен вид и европейския - по-изчистен и дизайнерски стил. У нас в момента са актуални смесените букети, при които се използват различни видове цветя.
Аксесоарните букети, гривна или диадема от естествени цветя могат да бъдат прекрасно допълнение към тоалета на всяка дама, която държи да покаже своята женственост. При избора си спокойно можете да се доверите на професионалните съвети и творчески решения на специалистите от „Жарден Флорист”, които са изготвили и българския каталог – “Сватбени аранжировки”. Ако случайно сте от тези представителки на нежния пол, които тепърва ще избират своята булчинска рокля, може да решите да вплетете в шлейфа си живи цветя. И защо не?!

Снимки:

1. Диана Любенова, Миро, Юлияна Дончева, Цветелина Бориславова победителите в конкурса „БГ Модна икона 2009” и проф. Любомир Стойков (отляво на дясно).

2 - 3. Носителките на престижното отличие „БГ Модна икона 2009” – Цветелина Бориславова, Юлияна Дончева получиха стилни букети от „Жарден Флорист”.

4 - 5. Топ моделите Гери Дончева и Петя Велкова позират с цветята на „Жарден Флорист”.


Фото: © Божидар Марков/ “От игла до конец”

© Fashion Lifestyle Magazine, брой 30, Януари 2010

Публикувано от Силвия Тодорова

Фотогалерия

Колекция снимки

Можете да разгледате нашата колекция от фотографии тук:

>> ФОТОГАЛЕРИЯ

Фотогалерията включва:

• стандартна/ежедневна флористика: букети, аранжировки, кошници, подходящи за рождени и имени дни, партита, коктейли, бизнес мероприятия, за всеки празничен или обикновен, но важен за вас ден;
• сватбена флористика: булчински букети, аранжировки и аксесоари от цветя;
• интериорно озеленяване;

Статии и събития

×

Статии и събития

всичко за цветята

Тук на това място ние от Жарден Флорист ще споделяме статии, мнения, тенденции и всичко за цветята, като акцент в оформянето на интериора, за живота, който излъчват, багрите и уханието.

>> СТАТИИ И СЪБИТИЯ

Аранжирането на цветя е древно изкуство. През цялата си културна история хората са правили букети - за магически ритуали, украса в домовете, култови празници, допълнение към облеклото, но едва през XIV-XV в. осъзнават това като изкуство.

Интериорен фитодизайн

×

Интериорен фитодизайн

Цветята са важен акцент в оформянето на интериора. Те внасят стил, хармония и индивидуалност във всякаква среда – жилищна и административна. Животът, който излъчват, багрите и уханието им влияе успокояващо И релаксиращо. Естетическата потребност да се използва красотата на живите цветя е присъща на всички народи и затова те са задължителен елемент от интериорния дизайн по целия свят.

>> АЛБУМ ИНТЕРИОРЕН ФИТОДИЗАЙН

Изготвянето и реализацията на интериорни решения е допълнителна услуга, която ние от Жарден Флорист предлагаме на своите клиенти. Екипът ни е подготвен в три основни области:
- изготвяне на идеен проект за интериорно озеленяване в жилищни помещения, офиси и търговски обекти, аранжировки и декорации с растения и растителни материали на събития;
- реализация в реални условия;
- консултация за индивидуален фитодизайн.
Една конкретна интериорна идея се прави от компетентни флорист-дизайнери с нюх за красотата и практичността. Като краен етап в реализацията, ние предлагаме и дългосрочна подръжка на осъществените проекти, което дава още по-голяма сигурност на нашите клиенти. 

Горещ телефон

×

Горещ телефон

Поръчки по телефона

Жарден Флорист приема Вашите поръчки и по телефон. 
Поръчките се изпълняват делнични дни от 10:00 до 20:00 ч., празнични дни от 10:00 до 18:00 часа. При влошени метеорологични условия времето за доставка може да бъде различно.
Доставки се извършват само на територията на България.

>> ГОРЕЩ ТЕЛЕФОН 0889423238

• За нас приоритет No 1 е качеството и високия стандарт на обслужване. Жарден Флорист поема пълна гаранция за точния ден и час при изпълнението на всяка приета поръчка, както и за свежия вид на цветята, освен поради стечение на форсмажорни обстоятелства.
• Ние сме експертен екип със солиден опит в областта.
• Ние разбираме изразните средства на цветята.
• Ние сме в готовност и на разположение 24 часа – 7 дни в седмицата – ако имате проблем с поръчката си или имате възражения, обадете ни се. Ще отреагираме на момента.

Благодарим ви за доверието!

×

Внимание!

В случай, че някои цветя са извън сезона (с изключение на рози) ще бъдат заменени по избор на флорист-дизайнера, съобразено със стила и цената на букета

×
×
×