ИСТОРИЯ НА ЦВЕТАРСТВОТО В БЪЛГАРИЯ

ИСТОРИЯ НА ЦВЕТАРСТВОТО В БЪЛГАРИЯ

Цветята са важен акцент в оформянето на интериора. Те внасят стил, хармония и индивидуалност във всякаква среда – жилищна и административна. Животът, който излъчват, багрите и уханието им влияе отпускащо и успокояващо. Естетическата потребност да се използва красотата на живите цветя е присъща на всички народи и затова те са задължителен елемент от интериорния дизайн по целия свят.
Аранжирането на цветя е древно изкуство. През цялата си културна история хората са правили букети - за магически ритуали, украса в домовете, култови празници, допълнение към облеклото, но едва през XIV-XV в. осъзнават това като изкуство. А за реално аранжиране на цветя със специално подбрана форма и предназначение може да се говори едва от 19 в.
През 1910 г. в Германия е създаден ”Съюз на аранжорите”, обединяващ майсторите на букети, венци и гирлянди. Същата година е открит първия цветарски магазин в София. Подобни организации се раждат в почти цяла Европа, които през 1927 г. се обединяват в международна организация FLEUROP /цветята на Европа/.
Всеки може да постави цветята във ваза, но професионалното аранжиране изисква сериозни познания по ботаника, колористика, геометрия, както и въображение и усет за постигaне на ефектно съчетание от цветове и форми. Аранжорът трябва да умее да съобрази пространствените възможности на помещението, точния оптичен ъгъл за наблюдателя, при които се очертава силуета на съдовете, но акцентът пада винаги върху подредените цветя. От значение е стилът на интериора, прим. при класически стил на обзавеждане са подходящи симетрични, овални, пирамидални композиции в по-светли пастелни тонове, които добре контрастират с естествени материали.
При един модерен стил на обзавеждане се търси допълване на ефекта чрез средствата на авангардното аранжиране - несиметрични по форма композиции и смели комбинации от цветове. Не без значение е сезона, който е желателно да се подчертае чрез сезонни цветя. През пролетта - лалета, лятото - слънчогледи, есента - хризантеми или обратното да се потърси контраст, който да създаде различно звучене и настроение. Идеалният ефект се постига разбира се, когато има съвършена координация между флориста и дизайнера на интериора.
За да създаде усещане за хармония една флорална композиция има следните параметри: височина - основен вертикален елемент, ширина - хоризонтален елемент, уравновесяващ височината, дълбочина, фокус - център на композицията, релеф и равновесие - реално и оптическо и прецизно съчетаване на цветовете.
Изработването на аранжировката изисква конкретна идея, техника на работа, време, специални съдове и специфични помощни материали. Спазването на всички тези изисквания гарантира добър ефект, за да изпъкне красотата на цветята и те наистина да изпълнят предназначението си.
Аранжировките с живи цветя трябва да бъдат винаги като запазена марка за стил, защото и най-малката допусната грешка превръща не само цветната композиция, а и целият интериор в кич.

И. Виденова 

Публикувано от ИЛИНА ВИДЕНОВА

Фотогалерия

Колекция снимки

Можете да разгледате нашата колекция от фотографии тук:

>> ФОТОГАЛЕРИЯ

Фотогалерията включва:

• стандартна/ежедневна флористика: букети, аранжировки, кошници, подходящи за рождени и имени дни, партита, коктейли, бизнес мероприятия, за всеки празничен или обикновен, но важен за вас ден;
• сватбена флористика: булчински букети, аранжировки и аксесоари от цветя;
• интериорно озеленяване;

Статии и събития

×

Статии и събития

всичко за цветята

Тук на това място ние от Жарден Флорист ще споделяме статии, мнения, тенденции и всичко за цветята, като акцент в оформянето на интериора, за живота, който излъчват, багрите и уханието.

>> СТАТИИ И СЪБИТИЯ

Аранжирането на цветя е древно изкуство. През цялата си културна история хората са правили букети - за магически ритуали, украса в домовете, култови празници, допълнение към облеклото, но едва през XIV-XV в. осъзнават това като изкуство.

Интериорен фитодизайн

×

Интериорен фитодизайн

Цветята са важен акцент в оформянето на интериора. Те внасят стил, хармония и индивидуалност във всякаква среда – жилищна и административна. Животът, който излъчват, багрите и уханието им влияе успокояващо И релаксиращо. Естетическата потребност да се използва красотата на живите цветя е присъща на всички народи и затова те са задължителен елемент от интериорния дизайн по целия свят.

>> АЛБУМ ИНТЕРИОРЕН ФИТОДИЗАЙН

Изготвянето и реализацията на интериорни решения е допълнителна услуга, която ние от Жарден Флорист предлагаме на своите клиенти. Екипът ни е подготвен в три основни области:
- изготвяне на идеен проект за интериорно озеленяване в жилищни помещения, офиси и търговски обекти, аранжировки и декорации с растения и растителни материали на събития;
- реализация в реални условия;
- консултация за индивидуален фитодизайн.
Една конкретна интериорна идея се прави от компетентни флорист-дизайнери с нюх за красотата и практичността. Като краен етап в реализацията, ние предлагаме и дългосрочна подръжка на осъществените проекти, което дава още по-голяма сигурност на нашите клиенти. 

Горещ телефон

×

Горещ телефон

Поръчки по телефона

Жарден Флорист приема Вашите поръчки и по телефон. 
Поръчките се изпълняват делнични дни от 10:00 до 20:00 ч., празнични дни от 10:00 до 18:00 часа. При влошени метеорологични условия времето за доставка може да бъде различно.
Доставки се извършват само на територията на България.

>> ГОРЕЩ ТЕЛЕФОН 0889423238

• За нас приоритет No 1 е качеството и високия стандарт на обслужване. Жарден Флорист поема пълна гаранция за точния ден и час при изпълнението на всяка приета поръчка, както и за свежия вид на цветята, освен поради стечение на форсмажорни обстоятелства.
• Ние сме експертен екип със солиден опит в областта.
• Ние разбираме изразните средства на цветята.
• Ние сме в готовност и на разположение 24 часа – 7 дни в седмицата – ако имате проблем с поръчката си или имате възражения, обадете ни се. Ще отреагираме на момента.

Благодарим ви за доверието!

×

Внимание!

В случай, че някои цветя са извън сезона (с изключение на рози) ще бъдат заменени по избор на флорист-дизайнера, съобразено със стила и цената на букета

×
×
×